February 15, 2024
365
0
0
Med i pčelinji proizvodi, poput propolisa, matične mliječi i perge, stoljećima se koriste u prehrani i liječenju. Njihova bogata hranjiva vrijednost i jedinstvena svojstva čine ih svestranim sastojcima koji se mogu koristiti u raznim jelima i pićima.
Na ovoj web stranici ćemo predstaviti nekoliko provjerenih ukusnih i zdravih recepata koji uključuju med i pčelinje proizvode. Sve ostale recepte potražite u našoj knjizi ‘Kuhajmo i pecimo s medom i pčelinjim proizvodima‘.
Za početak evo jedan recept svinjskog pečenja s medom:
Sastojci (10):
- 3 žlice meda
- 2 žlice octa od meda
- 1/2 žličice senfa
- osušeni listovi timijana
- 4 svinjska kotleta ili svinjsko meso po ukusu sa ili bez kostiju
- 2 žličice soli
- crni papar
- 1 1/2 žlica miješano povrće (kao što su brokula, cvjetača, paprika, mrkva i/ili tikvice)
- 2 žlice. ekstra djevičansko maslinovo ulje
- crni papar (po ukusu, za povrće)
Priprema (cca 60 minuta):
- Stavite med, ocat od meda, senf, lišće timijana i cimet u plastičnu vrećicu.
- Umutite sastojke zajedno u vrećicu da se sjedine.
- Meso osušite papirnatim ručnicima.
- Pospite obje strane mesa solju i crnim paprom.
- Stavite meso u vrećicu s patentnim zatvaračem i zatvorite. Lagano protresite dok se ravnomjerno ne premažu marinadom.
- Prebacite vrećicu u hladnjak i marinirajte svinjske kotlete najmanje 30 minuta (duže je bolje)
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Premažite lim za pečenje uljem
- Pripremite povrće: Brokulu i cvjetaču narežite na komadiće. Mrkvu i tikvice narežite na tanke krugove.
- Paprike ili luk narežite na trake. Izrežite prokulice na pola po dužini.
- Prebacite povrće u pripremljeni lim za pečenje. Prelijte ga maslinovim uljem i začinite solju i crnim paprom.
- Pecite povrće u pećnici tako da ne bude previše mekano, oko 10 minuta. Kada završite, izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
- Marinirane svinjske kotlete izvadite iz hladnjaka.
- Veliku tavu premažite uljem i postavite na srednje jaku vatru.
- Nakon što se ulje zagrije, uzmite svinjski kotlet iz vrećice, pustite da višak marinade kaplje u vrećicu i dodajte na tavu. Ne odbacujte ostatke marinade.
- Svinjske kotlete pecite s jedne strane dok ne porumene, oko 2 minute. Ne pomičite svinjske kotlete dok se peku.
- Okrenite svinjske kotlete i pecite dok ne porumene i s druge strane, oko 2 minute.
- Razmaknite prostor za svinjske kotlete u sredini povrća na limu za pečenje. Prebacite svinjske kotlete u očišćeni prostor. Ostavite tavu sa strane za kasniju uporabu.
- Vratite lim za pečenje u pećnicu i pecite dok svinjetina ne dosegne unutarnju temperaturu od 70 °C, a povrće je nježno mekano, 10-14 minuta.
- Provjerite jesu li svinjetina i povrće gotovi. Izvadite iz pećnice ili po potrebi pecite još malo.
- Vratite tavu na štednjak na srednje jakoj vatri i dodajte rezerviranu marinadu.
Zagrijte marinadu miješajući, dok ne prokuha i počne se zgušnjavati, oko 2 minute. Uklonite iz topline. - Stavite svinjske kotlete i povrće i žlicom preko njih redukciju meda i octa.