Najbolji recepti s medom i pčelinjim proizvodima

Med i pčelinji proizvodi, poput propolisa, matične mliječi i perge, stoljećima se koriste u prehrani i liječenju. Njihova bogata hranjiva vrijednost i jedinstvena svojstva čine ih svestranim sastojcima koji se mogu koristiti u raznim jelima i pićima.

Na ovoj web stranici ćemo predstaviti nekoliko provjerenih ukusnih i zdravih recepata koji uključuju med i pčelinje proizvode. Sve ostale recepte potražite u našoj knjizi ‘Kuhajmo i pecimo s medom i pčelinjim proizvodima‘.

Za početak evo jedan recept svinjskog pečenja s medom:

Sastojci (10):

  • 3 žlice meda
  • 2 žlice octa od meda
  • 1/2 žličice senfa
  • osušeni listovi timijana
  • 4 svinjska kotleta ili svinjsko meso po ukusu sa ili bez kostiju
  • 2 žličice soli
  • crni papar
  • 1 1/2 žlica miješano povrće (kao što su brokula, cvjetača, paprika, mrkva i/ili tikvice)
  • 2 žlice. ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • crni papar (po ukusu, za povrće)

Priprema (cca 60 minuta):

  1. Stavite med, ocat od meda, senf, lišće timijana i cimet u plastičnu vrećicu.
  2. Umutite sastojke zajedno u vrećicu da se sjedine.
  3. Meso osušite papirnatim ručnicima.
  4. Pospite obje strane mesa solju i crnim paprom.
  5. Stavite meso u vrećicu s patentnim zatvaračem i zatvorite. Lagano protresite dok se ravnomjerno ne premažu marinadom.
  6. Prebacite vrećicu u hladnjak i marinirajte svinjske kotlete najmanje 30 minuta (duže je bolje)
  7. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  8. Premažite lim za pečenje uljem
  9. Pripremite povrće: Brokulu i cvjetaču narežite na komadiće. Mrkvu i tikvice narežite na tanke krugove.
  10. Paprike ili luk narežite na trake. Izrežite prokulice na pola po dužini.
  11. Prebacite povrće u pripremljeni lim za pečenje. Prelijte ga maslinovim uljem i začinite solju i crnim paprom.
  12. Pecite povrće u pećnici tako da ne bude previše mekano, oko 10 minuta. Kada završite, izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
  13. Marinirane svinjske kotlete izvadite iz hladnjaka.
  14. Veliku tavu premažite uljem i postavite na srednje jaku vatru.
  15. Nakon što se ulje zagrije, uzmite svinjski kotlet iz vrećice, pustite da višak marinade kaplje u vrećicu i dodajte na tavu. Ne odbacujte ostatke marinade.
  16. Svinjske kotlete pecite s jedne strane dok ne porumene, oko 2 minute. Ne pomičite svinjske kotlete dok se peku.
  17. Okrenite svinjske kotlete i pecite dok ne porumene i s druge strane, oko 2 minute.
  18. Razmaknite prostor za svinjske kotlete u sredini povrća na limu za pečenje. Prebacite svinjske kotlete u očišćeni prostor. Ostavite tavu sa strane za kasniju uporabu.
  19. Vratite lim za pečenje u pećnicu i pecite dok svinjetina ne dosegne unutarnju temperaturu od 70 °C, a povrće je nježno mekano, 10-14 minuta.
  20. Provjerite jesu li svinjetina i povrće gotovi. Izvadite iz pećnice ili po potrebi pecite još malo.
  21. Vratite tavu na štednjak na srednje jakoj vatri i dodajte rezerviranu marinadu.
    Zagrijte marinadu miješajući, dok ne prokuha i počne se zgušnjavati, oko 2 minute. Uklonite iz topline.
  22. Stavite svinjske kotlete i povrće i žlicom preko njih redukciju meda i octa.
hrHrvatski