Vrste meda

Naše najčešće vrste meda:

Sjedište naše firme je u Europi, u Hrvatskoj koja se još uvijek s punim pravom i ponosom može pohvaliti s raznolikom, čistom te još uvijek nezagađenom prirodom. Poznata je i po raznolikošću vrsta vrlo cjenjenog u svijetu meda i to upravo zbog svojih bogatih livada, šuma i različitih klimatskih uvjeta, kontinentalnih, brdsko planinskih i mediteranskih.

Evo da ovdje ukratko opišemo neke od najčešćih vrsta meda koje se mogu pronaći u Hrvatskoj odnosno u našoj ponudi:

Cvjetni [proljetni] med: Simfonija je voćnih okusa i aroma. Cvjetni med, poznat i kao proljetni med ili med iz proljetnog cvijeća, jedinstvena je i omiljena vrsta meda u Hrvatskoj. Proizvodi se tijekom ranog proljeća.

Bagremov med: Ovaj vrlo svijetli med poznat je po kristalno bistroći i vrlo blagom, gotovo neutralnom okusu. Dobar je izbor za one koji ne vole vrlo slatki med koji mjesecima držite li ga na sobnoj temperaturi ne kristalizira.

Lipovi med: Ovaj med je svijetle boje, s nježnim cvjetnim aromom i blagim, slatkim okusom. Poznat je po svojim ublažavajućim svojstvima za kašalj i želučane probleme.

Kestenov med: Tamni naziva se još i dragulj hrvatskih pčelinjaka. Kestenov med (med od kestena) zauzima posebno mjesto među hrvatskim vrstama meda. Cijenjen je zbog svog izrazito jedinstvenih karakteristika, kako po izgledu i aromi, tako i po okusu i potencijalnim zdravstvenim prednostima. Zbog svoje specifične arome koristi se u receptima kolača poput medenjaka i sl.

Livadni med: Dar s neba u svakom pčelinjaku. Livadni med je jedan od najčešćih vrsta meda u Hrvatskoj, a cijenjen je zbog svog ukusa, bogatstva i mnogobrojnih koristi.

Šumski med [medljika]: Ovaj vrlo tamni med ima izrazito jak, kompleksan okus koji odražava snagu prirode koja se nalazi samo u šumi. Ima veću koncentraciju antioksidanata u usporedbi s tzv. ‘lakšim’ medovima.

Med od zlatošipke: Obično ima tamno jantarno do crvenkastu boju. Okusi su mu raznoliki i mogu se opisati kao bogati i aromatični: S jakim cvjetnim aromama i slatkim, ponekad s trpkim nijansama. Pomalo je blago pikantan, a neki ga opisuju kao da je s primjesom mentola. Zbog prisutnih tanina, može imati blago trpki okus.

hrHrvatski