Bifidobakterije su gram-pozitivne bakterije koje se prirodno nalaze u ljudskom probavnom sustavu. One su bitan dio crijevne mikroflore i igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Bifidobakterije pomažu u probavi hrane, apsorpciji hranjivih tvari, jačanju imunološkog sustava i sprječavanju rasta štetnih bakterija.
Brojna istraživanja su pokazala da med može imati pozitivan utjecaj na rast bifidobakterija. Med je bogat izvor probiotika, koji su hranjive tvari koje potiču rast i aktivnost korisnih bakterija u crijevima. Probiotici u medu uključuju fruktooligozaharide (FOS) i galaktooligozaharide (GOS).
Mehanizmi djelovanja:
- Probiotski učinak: FOS i GOS u medu služe kao hrana za bifidobakterije, potičući njihov rast i razmnožavanje.
- Antibakterijsko djelovanje: Med ima antibakterijska svojstva koja mogu spriječiti rast štetnih bakterija u crijevima, stvarajući povoljnije okruženje za bifidobakterije.
- Stimulacija imunološkog sustava: Med može potaknuti imunski sustav i povećati proizvodnju antitijela, što dodatno pomaže u borbi protiv štetnih bakterija.
Studije i dokazi:
- Jedna studija je pokazala da konzumacija meda od strane dojenčadi tijekom 12 tjedana dovodi do povećanja broja bifidobakterija u crijevima i poboljšanja zdravlja crijevne mikroflore.
- Druga studija je pokazala da konzumacija meda od strane odraslih osoba s kroničnom zatvorom dovodi do smanjenja simptoma zatvora i povećanja broja bifidobakterija u crijevima.
- Postoji i niz drugih studija koje potvrđuju pozitivan utjecaj meda na rast bifidobakterija i zdravlje crijevne mikroflore.
Zaključak:
Dostupni dokazi pokazuju da med može imati pozitivan utjecaj na rast bifidobakterija i zdravlje crijevne mikroflore. Konzumacija meda može biti korisna za održavanje zdravlja probavnog sustava i jačanje imunološkog sustava.
Dodatne informacije:
- Utjecaj meda na crijevnu mikrofloru: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9367972/
- Med i probiotici: https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-are-probiotics
- Prebiotici i bifidobakterije: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/probiotics/faq-20058065
- Učinak meda na rast i proizvodnju kiseline Bifidobacterium spp. u ljudskom crijevu: usporedba in vitro s komercijalnim oligosaharidima i inulinom: Effect of honey on the growth of and acid production by human intestinal Bifidobacterium spp.: an in vitro comparison with commercial oligosaccharides and inulin – PubMed (nih.gov)